Migdałowa babka z makiem to szybki i prosty sposób na domowe ciasto. W przepisie tym wykorzystałam brązowy cukier, który nadaje ciastu lekko karmelowego smaku. Dominującym jednak aromatem jest ten migdałowy, uzyskany przez użycie uprażonych i startych migdałów.
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki startych migdałów,
- 2 szklanki niebieskiego maku,
- 1 łyżeczka waniliowego cukru pudru,
- kilka kropli aromatu migdałowego
Margarynę ucieramy z brązowym cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, starte migdały, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wsypujemy mak i dodajemy aromat migdałowy. Pozostaje teraz wyłożyć masę do formy. Babkę makową pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń