poniedziałek, 11 listopada 2013

Migdałowa babka z makiem

Migdałowa babka z makiem to szybki i prosty sposób na domowe ciasto. W przepisie tym wykorzystałam brązowy cukier, który nadaje ciastu lekko karmelowego smaku. Dominującym jednak aromatem jest ten migdałowy, uzyskany przez użycie uprażonych i startych migdałów.




Składniki:
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki startych migdałów,
  • 2 szklanki niebieskiego maku,
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru pudru,
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Margarynę ucieramy z brązowym cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, starte migdały, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wsypujemy mak i dodajemy aromat migdałowy.  Pozostaje teraz wyłożyć masę do formy. Babkę makową pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz: