niedziela, 5 stycznia 2014

Placek migdałowo-kakaowy

Do przygotowania tego ciasta wykorzystujemy tarte migdały, których drobinki widoczne są po przekrojeniu placka. Każdy jest w stanie upiec to bardzo proste ciasto. Najważniejsze jest to, że nie musimy się obawiać o zakalec.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kakao,
  • 200g tartych migdałów,
  • 3/4 kostki masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka brązowego cukru
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz tarte migdały. Jajka należy roztrzepać, a masło roztopić i ostudzić. Następnie do suchych składników wlewamy jajka i masło, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, pieczemy 40 minut w temperaturze 200 st.C.

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Skusiłabym się na kawałeczek, musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie kakao i migdałów. super przepis!
    bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto, prościutkie do zrobienia i takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie, dziękuję za miłe słowa :-) Oczywiście, że obserwujemy :-)

    OdpowiedzUsuń