Do przygotowania tego ciasta wykorzystujemy tarte migdały, których drobinki widoczne są po przekrojeniu placka. Każdy jest w stanie upiec to bardzo proste ciasto. Najważniejsze jest to, że nie musimy się obawiać o zakalec.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek kakao,
- 200g tartych migdałów,
- 3/4 kostki masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka brązowego cukru
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz tarte migdały. Jajka należy roztrzepać, a masło roztopić i ostudzić. Następnie do suchych składników wlewamy jajka i masło, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, pieczemy 40 minut w temperaturze 200 st.C.
SMACZNEGO!
Skusiłabym się na kawałeczek, musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie kakao i migdałów. super przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo sympatyczny blog :)
Bardzo fajne ciasto, prościutkie do zrobienia i takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, dziękuję za miłe słowa :-) Oczywiście, że obserwujemy :-)
OdpowiedzUsuń