Smaczna, prosta i jednocześnie ekspresowa w wykonaniu propozycja na deser podawany na ciepło. Jest to alternatywa dla szarlotki, do przygotowania której potrzebujemy znacznie więcej składników i oczywiście więcej czasu. Ponadto osoby, które są "na bakier z pieczeniem", podołają temu zadaniu.
Składniki:
- 3-4 jabłka (ilość uzależniona od wielkości naczynia do zapiekania),
- 2 łyżki cynamonu,
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego),
- 0,5 szklanki mąki,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżeczki waniliowego cukru pudru
Obrane jabłka kroimy na ćwiartki a następnie na podłużne kawałki. Posypujemy je cynamonem, 2 łyżkami brązowego cukru oraz 2 łyżeczkami waniliowego cukru pudru. Dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Mieszając i ugniatając masło, mąkę i pozostałą ilość cukru, uzyskamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Zapiekamy przez 40 minut, podajemy na ciepło.
SMACZNEGO!
ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, dzięki :)
OdpowiedzUsuń