niedziela, 23 lutego 2014

Zapiekane jabłka z kruszonką

Smaczna, prosta i jednocześnie ekspresowa w wykonaniu propozycja na deser podawany na ciepło. Jest to alternatywa dla szarlotki, do przygotowania której potrzebujemy znacznie więcej składników i oczywiście więcej czasu. Ponadto osoby, które są "na bakier z pieczeniem", podołają temu zadaniu.



Składniki:

  • 3-4 jabłka (ilość uzależniona od wielkości naczynia do zapiekania),
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego),
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki waniliowego cukru pudru


Obrane jabłka kroimy na ćwiartki a następnie na podłużne kawałki. Posypujemy je cynamonem, 2 łyżkami brązowego cukru oraz 2 łyżeczkami waniliowego cukru pudru. Dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. 
Mieszając i ugniatając masło, mąkę i pozostałą ilość cukru, uzyskamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Zapiekamy przez 40 minut, podajemy na ciepło.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń