Wykwintne, wspaniałe, wilgotne ciasto o złocistym kolorze uzyskanym poprzez dodanie syropu klonowego oraz cukru muscovado. Jeśli jesteś łasuchem to z pewnością rozsmakujesz się w tym cieście.
- 1,5 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki cukru muscovado,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki syropu klonowego (jak zamiennik można użyć miód naturalny np. wielokwiatowy)
- 2,5 szklanki mąki zmieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonych goździków,
- 2 duże grubo starte marchewki,
- garść rodzynek, wiórków kokosowych, posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
Mieszamy olej, cukier, jajka oraz syrop klonowy. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto przekładamy do formy (najlepiej do takiej, jaką używamy do wypieku keksa). Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 st.C.
SMACZNEGO!
i nawet jest bezglutenu:) super robię na niedzielę
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;) już drugi raz będę piekła:) wszystkim u mnie zasmakowało ;)
OdpowiedzUsuń