poniedziałek, 24 marca 2014

Ciasto marchewkowe z syropem klonowym

Wykwintne, wspaniałe, wilgotne ciasto o złocistym kolorze uzyskanym poprzez dodanie syropu klonowego oraz cukru muscovado. Jeśli jesteś łasuchem to z pewnością rozsmakujesz się w tym cieście. 




Składniki:

  • 1,5 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki cukru muscovado,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki syropu klonowego (jak zamiennik można użyć miód naturalny np. wielokwiatowy)
  • 2,5 szklanki mąki zmieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 duże grubo starte marchewki,
  • garść rodzynek, wiórków kokosowych, posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
Mieszamy olej, cukier, jajka oraz syrop klonowy. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto przekładamy do formy (najlepiej do takiej, jaką używamy do wypieku keksa). Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 st.C. 

SMACZNEGO!


Marchew w roli głównej 2

2 komentarze:

  1. i nawet jest bezglutenu:) super robię na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis ;) już drugi raz będę piekła:) wszystkim u mnie zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń