Kruche ciasto z orzeźwiającym cytrynowym kremem czyli tradycyjna francuska tarta.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka śmietany
Krem cytrynowy:
- 150 ml śmietany kremówki,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- sok i starta skórka z 3 cytryn
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy, pamiętając o tym, aby masło było schłodzone. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenie i wysypujemy fasolę, by ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z fasolą i wykładamy krem cytrynowy, którego przygotowanie zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodajemy kremówkę oraz sok i skórkę cytryny. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika, by zapiec krem. Trwa to około 30 minut. Ostudzoną tartę obficie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Z podanego przepisu można również przygotować mini-tarty, wykorzystując formę do muffinek |
Mmm już czuję ten zapach...
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuń