środa, 26 marca 2014

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto z orzeźwiającym cytrynowym kremem czyli tradycyjna francuska tarta.


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany
Krem cytrynowy:
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • sok i starta skórka z 3 cytryn


Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy, pamiętając o tym, aby masło było schłodzone. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenie i wysypujemy fasolę, by ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z fasolą i wykładamy krem cytrynowy, którego przygotowanie zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodajemy kremówkę oraz sok i skórkę cytryny. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika, by zapiec krem. Trwa to około 30 minut. Ostudzoną tartę obficie posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Z podanego przepisu można również przygotować mini-tarty, wykorzystując formę do muffinek






Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

2 komentarze: