Pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i z bakaliami. Bardzo podobne w smaku do tradycyjnego makowca, dlatego też często przygotowywane na Święta.
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 kostki drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 0,5 kostki masła,
- aromat migdałowy,
- masa makowa w puszce,
- bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, żurawina, migdały
Mleko
podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz drożdże. Wszystko
dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę
mąki oraz sól. W innym naczyniu ucieramy cukier z 3 żółtkami. Masło należy
roztopić i ostudzić. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z mąką, dodajemy
też utarte z cukrem jajka oraz masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do
wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, wówczas
dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy tak, by uzyskać kwadrat.
Smarujemy białkiem, nakładamy równomiernie masę makową wraz z bakaliami, pozostawiając margines szerokości 2 cm. Zwijamy w rulon. Ciasto przenosimy do natłuszczonej,
wąskiej formy i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C
przez 35 minut.
Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je migdałami i skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz