poniedziałek, 12 maja 2014

Strucla makowa

Pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i z bakaliami. Bardzo podobne w smaku do tradycyjnego makowca, dlatego też często przygotowywane na Święta.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 kostki drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 kostki masła,
  • aromat migdałowy,
  • masa makowa w puszce,
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, żurawina, migdały
Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki oraz sól. W innym naczyniu ucieramy cukier z 3 żółtkami. Masło należy roztopić i ostudzić. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z mąką, dodajemy też utarte z cukrem jajka oraz masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, wówczas dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy tak, by uzyskać kwadrat. Smarujemy białkiem, nakładamy równomiernie masę makową wraz z bakaliami, pozostawiając margines szerokości 2 cm. Zwijamy w rulon. Ciasto przenosimy do natłuszczonej, wąskiej formy i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 35 minut.
Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je migdałami i skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz