Tort ten został
przygotowany z okazji Dnia Matki. Składa się on z dwóch kremów: jeden zawiera
chałwę, a drugi jest na bazie serka mascarpone i galaretki.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 8 łyżek wody,
- 200g mąki tortowej,
- 200g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao
Krem chałwowy:
- 200g chałwy waniliowej,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Krem truskawkowy:
- 250 g serka mascarpone,
- 5 dużych truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe
Dekoracja:
- 1 śmietana kremówka,
- owoce na wierzch (wybrałam truskawki i borówkę
amerykańską),
- 1 galaretka truskawkowa
Na początek przygotowujemy biszkopt.
Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy kakao, obie mąki z proszkiem
do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta.
Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić
na 3 części.
Kolejny etap to zrobienie kremu
chałwowego. Do rondla wlewamy 400ml mleka, budyń rozpuszczamy w połowie
szklanki mleka. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy rozpuszczony budyń i przez
chwilę gotujemy. Do ciepłego budyniu dodajemy chałwę i dokładnie
mieszamy. Gotowy krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim
biszkoptem.
Przygotowujemy krem truskawkowy. Do
rozpuszczonych galaretek dodajemy zmiksowane truskawki oraz serek mascarpone.
Dokładnie mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć wykładamy go na biszkopt i
przykrywamy ostatnim kawałkiem. Schładzamy przez 2 godziny. Po upływie tego
czasu dekorujemy bitą śmietaną oraz galaretką i owocami. Ponownie schładzamy.
SMACZNEGO!
Oj, zeby tylko mial kto dla mnie taki tort zrobic...
OdpowiedzUsuńMmmmm...
:)
Jest mi bardzo przyjemnie, ze bierzesz udzial w mamowej akcji na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Pyszności :-):-):-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, gratuluje pomysłu!
OdpowiedzUsuń