poniedziałek, 7 września 2015

Domowy kisiel jeżynowy

Pyszny, lekko kwaśny domowy podwieczorek, na który mogą się skusić i bez wyrzutów sumienia zajadać osoby będące na diecie.



Składniki:
  • 1,5 kg jeżyn,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5-6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny (do dekoracji) 
Jeżyny miksujemy i przecedzamy, by pozbyć się pestek. Zmiksowane owoce wlewamy go garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i dodajemy do jeżyn. Gotujemy, by masa zaczęła gęstnieć. Jeśli uznamy, że konsystencja jest zbyt płynna, możemy dodać większa ilość mąki. Gotowy kisiel przekładamy do salaterek, wierzch dekorujemy jogurtem.

SMACZNEGO!

2 komentarze: