środa, 3 lutego 2016

Tradycyjne pączki z powidłami

Jutro Tłusty Czwartek, dlatego też wszyscy będziemy delektować się pączkami. W tym dniu nie liczymy kalorii więc polecam przepis na tradycyjne pączki według Ewy Wachowicz, który w niewielkim stopniu zmodyfikowałam.

Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 100 g drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 100 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 1 cukier waniliowy,
  • aromat cytrynowy,
  • powidła,
  • 4 kostki smalcu do smażenia


Drożdże i żółtka ucieramy, odstawiamy. Do rondla wlewamy mleko, olej oraz dodajemy masło i cukier. Wszystkie składniki musimy zagotować i ostudzić. Do przesianej mąki dodajemy roztopione składniki oraz żółtka z drożdżami, dodajemy też sól, aromat i spirytus. Dokładnie wyrabiamy ciasto tak, by odchodziło od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut) i następnie formujemy pączki, do środka dodajemy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas smażenia nadzienie nie wypłynęło. 
W garnku rozpuszczamy smalec i wrzucamy pączki, pieczemy do zrumienienia. Po ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Od dziecka lubię pączki ale ostatnio staram się ograniczać ze względu na to, że są bardzo kaloryczne. Ale na twój przepis wygląda na bardzo smaczny, aż ślinka cieknie :) Uważasz, że najlepiej pączki smażyć na smalcu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety pączki to bomba kaloryczna! Jedzmy je więc w rozsądnych ilościach i tylko sporadycznie. Wszystkie tradycyjne przepisy mówią o smalcu. Pamiętajmy jednak o spirytusie, który powoduje, że podczas smażenia pączek nie wchłania nadmiaru tłuszczu i dzięki temu jest pulchny i puszysty. Tak, smalec musi być :-)

    OdpowiedzUsuń