Keks to ciasto, które jest zawsze przygotowywane przeze mnie na Święta Bożego Narodzenia. Podstawowym składnikiem tego wypieku jest duża ilość bakalii.
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki wody,
- aromat pomarańczowy,
- suszone: śliwki, morele, miechunka oraz rodzynki, daktyle, figi, skórka pomarańczowa i wiórki kokosowe
W misce ucieramy żółtka z cukrem do białości. Gdy uzyskamy puszystą masę wlewamy wodę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone i oprószone mąką bakalie (w łącznej ilości około dwóch szklanek).
Keks pieczemy w podłużnej formie w temperaturze 200 st. C przez około 50 minut.
Po wystudzeniu ciasto lukrujemy lub dekorujemy polewą czekoladową.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz