Ciasto piernikowe, tradycyjny wypiek świąt Bożego Narodzenia- na bazie naturalnego miodu z samodzielnie przygotowaną korzenną przyprawą.
Składniki:
- 3/4 szklanki naturalnego miodu wielokwiatowego,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 5 jajek,
- 2 łyżki masła,
- 3,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki letniej wody,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5 łyżek przyprawy do pierników (mieszanka korzenna składająca się z: sproszkowanego cynamonu, zmielonych goździków, startej gałki muszkatołowej, zmielonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego, łyżeczki kakao oraz odrobiny imbiru)
Miód, cukier, masło i żółtka ucieramy. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlewamy wodę i dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 st.C przez około 50 minut.
Gdy piernik wystygnie, należy go przekroić na pół i posmarować powidłami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz