wtorek, 24 grudnia 2013

Piernik z powidłami

Ciasto piernikowe, tradycyjny wypiek świąt Bożego Narodzenia- na bazie naturalnego miodu z samodzielnie przygotowaną korzenną przyprawą. 



Składniki:

  • 3/4 szklanki naturalnego miodu wielokwiatowego,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki masła,
  • 3,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5 łyżek przyprawy do pierników (mieszanka korzenna składająca się z: sproszkowanego cynamonu, zmielonych goździków, startej gałki muszkatołowej, zmielonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego, łyżeczki kakao oraz odrobiny imbiru)


Miód, cukier, masło i żółtka ucieramy. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlewamy wodę i dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 st.C przez około 50 minut.
Gdy piernik wystygnie, należy go przekroić na pół i posmarować powidłami.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz