Tym razem przedstawię Wam dwa warianty serwowania lodów: na wafelku i na patyku.
Zmiksowane maliny łączymy z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem. Uzyskujemy aksamitne, lekko kwaśne lody z widocznymi drobinkami owoców.
- 1 śmietana kremówka,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki malin,
- wafelki w kształcie stożka
Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder i ubijany. Następnie dodajemy zmiksowane maliny i ponownie wszystkie składniki ubijamy. Przelewamy do specjalnych foremek, dzięki którym uzyskamy lody na patyku. Mrozimy przez co najmniej 5 godzin.
W przypadku, gdy chcemy wykorzystać wafelki, musimy przełożyć przyrządzoną miksturę do odpowiedniego naczynia (takiego, w którym można zamrażać) i pozostawiamy w zamrażalniku przez 5 godzin. Późnej formujemy gałki i serwujemy przepyszny deser.
uwielbiam i lody, i maliny - muszę je koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Lody malinowe należą do moich ulubionych. Wiem, wiem dobrze jest dodać świeże maliny ale sezon nie był zbyt bogaty w ich urodzaj, więc dodaję ich mrożoną wersję prosto z Gomaru (kupuje 10kg paczkę), robię z nich sorbet, który dodaję prosto do mieszanki lodowej. Podaję ze świeżą miętą. Polecam.
OdpowiedzUsuń