niedziela, 13 lipca 2014

Lody malinowe

Tym razem przedstawię Wam dwa warianty serwowania lodów: na wafelku i na patyku. 
Zmiksowane maliny łączymy z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem. Uzyskujemy aksamitne, lekko kwaśne lody z widocznymi drobinkami owoców.



Składniki:
  • 1 śmietana kremówka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki malin,
  • wafelki w kształcie stożka
Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder i ubijany. Następnie dodajemy zmiksowane maliny i ponownie wszystkie składniki ubijamy. Przelewamy do specjalnych foremek, dzięki którym uzyskamy lody na patyku. Mrozimy przez co najmniej 5 godzin. 
W przypadku, gdy chcemy wykorzystać wafelki, musimy przełożyć przyrządzoną miksturę do odpowiedniego naczynia (takiego, w którym można zamrażać) i pozostawiamy w zamrażalniku przez 5 godzin. Późnej formujemy gałki i serwujemy przepyszny deser.

SMACZNEGO!


Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. uwielbiam i lody, i maliny - muszę je koniecznie zrobić :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody malinowe należą do moich ulubionych. Wiem, wiem dobrze jest dodać świeże maliny ale sezon nie był zbyt bogaty w ich urodzaj, więc dodaję ich mrożoną wersję prosto z Gomaru (kupuje 10kg paczkę), robię z nich sorbet, który dodaję prosto do mieszanki lodowej. Podaję ze świeżą miętą. Polecam.

    OdpowiedzUsuń