niedziela, 26 października 2014

Ptysiowe placki z koktajlem brzoskwiniowym

Pyszne śniadanie na słodko! Zamiast naleśników czy też racuchów proponuję placki zrobione z ciasta ptysiowego w zestawie z koktajlem brzoskwiniowym.



Składniki na placki ptysiowe:
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 1 czubata szklanka mąki,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli
  • dżem  Łowicz brzoskwiniowy,
  • dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem
Składniki na koktajl:
  • 500g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • dżem  Łowicz brzoskwiniowy,
  • dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem


Ciasto na ptysie jest odmianą ciasta parzonego, dlatego też musimy umiejętnie zaparzyć mąkę. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy mąkę, sól i bardzo energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Mieszamy do momentu, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy, by uzyskać gładką i pulchną konsystencję. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy placki w dość dużej odległości od siebie. Placki pieczemy w temperaturze 220 st. C przez około 25 minut. 
Staramy się by różniły się wielkością, gdyż układając je w formie piramidy na spód kładziemy największy placek i kolejno coraz mniejsze. Każdy placek smarujemy dżemem- naprzemiennie brzoskwiniowym i truskawkowym z czarnym bzem.

Do naszych placków ptysiowych idealnie pasuje orzeźwiający koktajl brzoskwiniowy. 
Brzoskwinie wraz z cukrem miksujemy i dodajemy serek homogenizowany oraz 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego Łowicz. Dokładnie mieszamy. Serwujemy w wysokiej szklance, na spód której kładziemy 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wierzch dekorujemy dżemem truskawkowym z czarnym bzem.

SMACZNEGO!

Dżem dobry, pobudka

1 komentarz: