poniedziałek, 13 października 2014

Ciasto ze śliwkami

Nie ma prostszego i szybszego w wykonaniu ciasta z owocem! Ciasto to jest wilgotne i puszyste. Dodatkowym jego walorem jest mała ilość składników, zatem do dzieła.



Składniki:
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 kostka margaryny,
  • 10 łyżek mąki,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 10 śliwek
Do dekoracji:
  • cukier puder lub powidła
Miksujemy cukier, żółtko, jajka i margarynę na pulchną masę. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy, powoli dodając śmietanę.
Ciasto wykładamy na blaszce, na cieście układamy ćwiartki śliwek.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Upieczone i zimne ciasto dekorujemy, posypując je cukrem pudrem lub smarując powidłami.

SMACZNEGO!

7 komentarzy: