czwartek, 26 stycznia 2017

Tiramisu

Pyszny włoski deser dla fanatycznych wielbicieli kawy. Podany w pucharkach, schłodzony smakuje wybornie.



Składniki na około 6 porcji:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 2 małe serki mascarpone,
  • 2 śmietany kremówki,
  • około 5 łyżek kawy rozpuszczalnej,
  • około 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 kieliszek Amaretto,
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
Kawę zaparzamy i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodajemy Amaretto. Kremówki ubijamy, dodajemy pozostały cukier puder oraz serki mascarpone. Dla wzmocnienia smaku możemy też wsypać 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej (nie jest to konieczne).
Tiramisu jest deserem warstwowym więc przystępujemy do układania poszczególnych warstw. Na spodzie każdego pucharku kładziemy biszkopty nasączone w kawie. Następnie wykładamy masę z ubitej śmietany i serka mascarpone. Kolejny krok to posypanie całości gorzkim kakao. W zależności od tego jaki posiadamy pucharek, tyle układamy warstw (im wyższy tym więcej warstw).

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Cóż, nie ukrywam, że w takich momentach zapominam, że jestem na diecie. Uwielbiam tiramisu i mimo prób odchudzenia tego przepisu, to nie za bardzo jest wyjście. Myślę jednak, że cheat meal w weekend będzie usprawiedliwiony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tiramisu, staram się je odchudzać. Mleczko kokosowe, prawdziwa czekolada. Myślę, że coś pozytywnego można w ten sposób dostarczyć organizmowi.

    OdpowiedzUsuń