piątek, 24 marca 2017

Knedle ze śliwkami

Smak, który pamiętam z dzieciństwa to knedle ze śliwkami posypane odrobiną cukru. Spróbujcie przygotować to pyszne danie obiadowe, a już nigdy nie kupicie gotowych knedli. Warto trochę czasu poświęcić, by delektować się tym smakołykiem.



Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (około 4-5 średniej wielkości ziemniaków),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki soli,
  • około 10 śliwek,
  • 1 łyżka oleju,
  • śmietana kremówka do dekoracji,
  • cukier trzcinowy do dekoracji


Ugotowane ziemniaki ucieramy lub miksujemy używając blendera. Dodajemy obie mąki (zostawiamy około 5 łyżek do oprószenia  blatu), 1 łyżeczkę soli i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy wówczas jeszcze trochę mąki pszennej (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków). 
Gdy ciasto jest gotowe, to musimy je rozwałkować na grubość około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki formujemy kółka, na środku których układamy połowę śliwki i rolujemy, by uzyskać kulkę. 
Knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, to gotujemy je jeszcze przez 5 minut.
Talerz dekorujemy bitą śmietaną, a knedle posypujemy cukrem trzcinowym.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz