poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tort kokosowo-truskawkowy

Tort składa się z dwóch kremów, każdy z nich przygotowany jest na bazie serka mascarpone. Do jednej masy dodałam zmiksowane truskawki, a do drugiej wiórki kokosowe. Maliny wykorzystałam do dekoracji.


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek wody,
  • 200g mąki tortowej,
  • 200g mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia


Krem truskawkowy:

  • 15 truskawek,
  • serek mascarpone (250g),
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem kokosowy:
  • wiórki kokosowe (150g),
  • serek mascarpone (500g),
  • śmietana kremówka (200ml),
  • 1 kieliszek likieru kokosowego (opcjonalnie)



Na początek przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić w połowie.

Miksujemy truskawki z łyżeczką cukru pudru. Otrzymany mus łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem truskawkowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.

Serek mascarpone mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem. Ubijamy śmietanę kremówkę, którą łączymy z masą kokosową. Krem przekładamy na biszkopt oraz smarujemy nim boki ciasta. Tort dekorujemy malinami lub truskawkami.

SMACZNEGO! 



7 komentarzy:

  1. Bajeczny !!! mmm ależ mi smaku narobiłaś .....

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Zapraszam do siebie na konkurs
    http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, musiał bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort był pyszny,miałam okazję próbować :)

    OdpowiedzUsuń