Tort składa się z dwóch kremów, każdy z nich przygotowany jest na bazie serka mascarpone. Do jednej masy dodałam zmiksowane truskawki, a do drugiej wiórki kokosowe. Maliny wykorzystałam do dekoracji.
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 8 łyżek wody,
- 200g mąki tortowej,
- 200g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
- 15 truskawek,
- serek mascarpone (250g),
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem kokosowy:
- wiórki kokosowe (150g),
- serek mascarpone (500g),
- śmietana kremówka (200ml),
- 1 kieliszek likieru kokosowego (opcjonalnie)
Na początek przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić w połowie.
Miksujemy truskawki z łyżeczką cukru pudru. Otrzymany mus łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem truskawkowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
Serek mascarpone mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem. Ubijamy śmietanę kremówkę, którą łączymy z masą kokosową. Krem przekładamy na biszkopt oraz smarujemy nim boki ciasta. Tort dekorujemy malinami lub truskawkami.
SMACZNEGO!
Bajeczny !!! mmm ależ mi smaku narobiłaś .....
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńWygląda przepysznie. Zapraszam do siebie na konkurs
OdpowiedzUsuńhttp://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html
Wygląda pięknie, musiał bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Gościom smakowało :-)
UsuńTort był pyszny,miałam okazję próbować :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort smakował!
Usuń