czwartek, 27 czerwca 2013

Ananasowa pianka

Tym razem zaprezentuję przepis na bazie soku ananasowego i śmietany kremówki. Dzięki tym składnikom uzyskamy efekt sprężystej pianki.



Składniki:

Na spód:
  • 200g herbatników lub ciasteczek maślanych,
  • 100g masła

Krem ananasowy:

  • 1 litr soku ananasowego,
  • 2-3 łyżki soku z limonki,
  • 60g cukru,
  • 6-7 czubatych łyżek żelatyny,
  • 450g kwaśnej śmietany,
  • 250g śmietany kremówki
Do dekoracji:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady lub 3 łyżki kakao


Herbatniki lub ciastka maślane należy włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło ucieramy na puszystą masę i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
W misce należy połączyć sok ananasowy z sokiem z cytryny i cukrem. W rondelku rozpuszczamy żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować żelatyny i przekładamy do niej odrobinę soku. Gdy sok zacznie tężeć, dodajemy kwaśną śmietanę i ubitą śmietanę kremówkę. Krem wylewamy na spód formy i schładzamy przez 2-3 godziny. Czekoladę przeznaczoną do dekoracji rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ciasto lub wykorzystujemy kakao, którym posypujemy ananasową piankę.

SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. wygląda tak lekko i delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne! Bardzo lubię takie piankowe, delikatne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka delikatna i lekka! Uwielbiam takie pianki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda idealnie :) Jakby zleciał z chmurki, tak delikatnie :) Piękny kąsek!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mnie naszła ochota na coś słodkiego, choć łasuchem nie jestem :)
    Zapraszam również do mnie:
    sarascooking.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapitalna sprawa, udało mi się jeszcze podbić smak dodając do soku dżemu ananasowego (użyłem z Gomaru) i łyżeczkę cynamonu. Bez cukru. Lubię jak zmiana nie szkodzi i daje całkiem nowe doznanie :)

    OdpowiedzUsuń