niedziela, 17 maja 2015

Ciasto brzoskwiniowe

Lekkie, orzeźwiające ciasto z masą brzoskwiniową. Łatwo je przygotować i znika w mgnieniu oka. Polecam jako letni deser.



Składniki:
  • około 20 okrągłych biszkoptów,
  • 2 puszki brzoskwiń,
  • 2 śmietany kremówki,
  • żelatyna lub agar
Odkładamy 4 połówki brzoskwiń, pozostałe miksujemy i do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę (około 3 łyżki). Prostokątną blaszkę wykładamy pergaminem i kładziemy biszkopty, by szczelnie wypełnić spód. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopty i schładzamy przez 30 minut. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie (pozostawione połówki). Ponownie schładzamy przez 30 minut. 

SMACZNEGO!

Wiosenne słodkości!

6 komentarzy: