Mamy teraz sezon na cukinię. Jej neutralny smak umożliwia wiele zastosowań kulinarnych. Ostatnio dość popularne są placki z cukinią, postanowiłam więc przygotować takie danie obiadowe.
- 1 duża cukinia,
- 3 jajka,
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej,
- 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- olej do smażenia
Umytą i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy i czekamy aż cukinia wypuści soki, następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy i wlewamy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy na gładką masę, którą wlewamy do utartej cukinii. Jak wszystkie składniki się połączą, możemy rozpocząć smażenie. Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię i smażymy placki z obu stron na złocisty kolor.
SMACZNEGO!
Wow, jako zwolenniczka placków ziemniaczanych nawet nie wiedziałam, że można zrobić cukiniowe. Jutro się zabieram!
OdpowiedzUsuńPolecam, są równie smaczne!
UsuńKiedy nadchodzi lato, a cukinie już dojrzewają, zawsze zabieram się za robienie placuszków. W moim domu je uwielbiają. Chyba nawet bardziej niż ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuń