poniedziałek, 24 lipca 2017

Placki cukiniowe

Mamy teraz sezon na cukinię. Jej neutralny smak umożliwia wiele zastosowań kulinarnych. Ostatnio dość popularne są placki z cukinią, postanowiłam więc przygotować takie danie obiadowe.



Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 3 jajka,
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej,
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • olej do smażenia
Umytą i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy i czekamy aż cukinia wypuści soki, następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy i wlewamy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy na gładką masę, którą wlewamy do utartej cukinii. Jak wszystkie składniki się połączą, możemy rozpocząć smażenie. Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię i smażymy placki z obu stron na złocisty kolor.

SMACZNEGO!
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

4 komentarze:

  1. Wow, jako zwolenniczka placków ziemniaczanych nawet nie wiedziałam, że można zrobić cukiniowe. Jutro się zabieram!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy nadchodzi lato, a cukinie już dojrzewają, zawsze zabieram się za robienie placuszków. W moim domu je uwielbiają. Chyba nawet bardziej niż ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń