wtorek, 12 marca 2013

Babeczki drożdżowe

Zaprezentuję dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie ciasta drożdżowego. Babeczki będą miały dwa nadzienia: serowe ze skórką pomarańczową oraz cynamonowe. Z podanych poniżej proporcji składników uzyskamy około 25 babeczek.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki tortowej,
  • 50g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • kostka margaryny,
  • 2 łyżki aromatycznego cukru pudru z wanilią (patrz jeden z wpisów),
  • szczypta soli,
  • 1 białko (do posmarowania ciasta)
Nadzienie serowe:
  • 1 kostka półtłustego białego sera,
  • żółtko,
  • 2 łyżeczki aromatycznego cukru pudru z wanilią,
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej i odrobina skórki startej z pomarańczy
Nadzienie cynamonowe:
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka aromatycznego cukru pudru z wanilią
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Do rondla wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, dodajemy 4 łyżki mąki, cukier, sól, drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (trwa to około 5-10 minut). W tym czasie do miski wsypujemy pozostałą część mąki, a margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy rozczyn do miski z mąką, wlewamy także płynną margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma). Tak przygotowane ciasto drożdżowe musi znowu wyrosnąć, dlatego też pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Nie marnujemy cennego czasu i przygotowujemy stanowisko do wałkowania oraz nadzienia babeczek.

Na początek nadzienie serowe. Ser, cukier i żółtko dokładnie mieszamy. Gdy osiągniemy idealnie gładką konsystencję dodajemy skórkę pomarańczową. Jeśli masa jest dość sucha, możemy też dodać odrobinę soku z pomarańczy.
Przygotowując nadzienie cynamonowe wystarczy wszystkie składniki wymieszać ... i gotowe. 

Mamy gotowe ciasto drożdżowe, farsz serowy i suche nadzienie cynamonowe. Ciasto dzielimy na 4 części (nadzienie serowe wystarcza nam na 2 części ciasta, czyli nadzienie cynamonowe używamy do kolejnych 2 części ciasta drożdżowego) i  każdą z nich musimy rozwałkować na kształt prostokąta oraz posmarować nadzieniem (zaczynam zawsze od nadzienia serowego). Następnie zwijamy ciasto w rulon i kroimy 6 cm kawałki, które układamy na blaszce (idealna jest ta, w której pieczemy muffinki). Babeczki smarujemy białkiem, blaszkę wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (200 st. C), pieczemy 20 minut.
 Po upieczeniu babeczek uzyskujemy piękny spiralny wzór, który jest bardziej widoczny w przypadku nadzienia cynamonowego.

SMACZNEGO!

1 komentarz: