piątek, 29 marca 2013

Mazurek kajmakowy

Mazurek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by nie zabrakło tego wypieku na świątecznym stole. Z przedstawionych składników możemy przygotować jednego mazurka lub dwa mniejsze.

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli
Masa kajmakowa:
  • mleko skondensowane w puszcze lub gotowa masa kajmakowa,
  • dowolne bakalie do dekoracji, kolorowe posypki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itd.



Masło należy posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka, szczyptę soli, ponownie siekamy, a później zagniatamy ciasto. Musimy teraz uformować kulkę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rozwałkowane ciasto o grubości 1 cm (formujemy dowolny kształt: jajko, prostokąt itd.). Pamiętamy o tym, by brzegi ciasta były wyższe, gdyż po upieczeniu wyłożymy na mazurka masę kajmakową. Ciast pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciasto ostygnie, nakładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami zgodnie z fantazją i inwencją twórczą.
Masę kajmakową możemy przygotować samodzielnie lecz jest to czasochłonne. Należy w tym celu gotować przez 3 godziny mleko skondensowane. Do garnka z wodą wkładamy puszkę z mlekiem skondensowanym i gotujemy, pamiętając o dolewaniu wody. Jest też szybszy sposób- gotowa masa kajmakowa :-)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz