piątek, 22 marca 2013

Babka łaciatka

Najczęściej wypiekanym przeze mnie ciastem jest właśnie łaciata, dwukolorowa babka składająca się z jasnej i kakaowej warstwy. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru pudru
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Najlepiej, gdy jedna z porcji ciasta jest trochę większa (ona pozostanie jasna), a do drugiej dodajemy kakao. Jasna masa może być wzbogacona przez płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, ale nie jest to konieczne. Pozostaje teraz wyłożyć naprzemiennie jasną i ciemną masę do podłużnej formy. Babkę łaciatkę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz: