Pierwszy przepis, który zaprezentuję to przepis na szarlotkę. Jest to jedno z moich ulubionych ciast (zaraz po serniku). Samodzielnie przyrządzimy mus jabłkowy oraz kruche ciasto.
Składniki:
Mus jabłkowy:
- około 8 jabłek średniej wielkości,
- 4 łyżeczki brązowego cukru,
- laska wanilii lub cukier waniliowy,
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 150g margaryny,
- 150g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
Możemy teraz przygotować bardzo proste i jednocześnie smaczne kruche ciasto. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie niewielką część (1/5) łączymy z kakao i wstawiamy do zamrażalnika na około 20 minut. Pozostałą część ciasta trzeba rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę o orientacyjnych wymiarach 20x30 cm. Teraz czas na ułożenie musu jabłkowego. Ostatnia czynność to utarcie na największych oczkach tarki zmrożonego kakaowego ciasta.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 st.C.
SMACZNEGO!
Bardzo smaczna szarlotka, miałam okazję próbować
OdpowiedzUsuń