niedziela, 3 marca 2013

Szarlotka


Pierwszy przepis, który zaprezentuję to przepis na szarlotkę. Jest to jedno z moich ulubionych ciast (zaraz po serniku). Samodzielnie przyrządzimy mus jabłkowy oraz kruche ciasto.


Składniki:

Mus jabłkowy:

  • około 8 jabłek średniej wielkości,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy,
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Ciasto:



  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 150g margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowego. Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka wrzucamy na patelnię i dodajemy nasiona  laski wanilii oraz brązowy cukier. Podsmażamy jabłka około 10-15 minut, aż do uzyskania konsystencji musu. Na końcu dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Możemy teraz przygotować bardzo proste i jednocześnie smaczne kruche ciasto. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie niewielką część (1/5) łączymy z kakao i wstawiamy do zamrażalnika na około 20 minut. Pozostałą część ciasta trzeba rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę o orientacyjnych wymiarach 20x30 cm. Teraz czas na ułożenie musu jabłkowego. Ostatnia czynność to utarcie na największych oczkach tarki zmrożonego kakaowego ciasta.

Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 st.C.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna szarlotka, miałam okazję próbować

    OdpowiedzUsuń