poniedziałek, 13 maja 2013

Budyniowy placek z rabarbarem

Nastał sezon na rabarbar, dlatego też postanowiłam przygotować taki placek. Kwaśny smak rabarbaru idealnie komponuje się z waniliowym budyniem.



Składniki:
  • około 10 łodyg rabarbaru,
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru wymieszanego z nasionami laski wanilii,
  • 5 jajek,
  • 3 żółtka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (opcjonalnie)
Masło ucieramy z waniliowym cukrem pudrem na puszystą masę i wbijamy po 1 jajku. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń i stopniowo dodajemy do masy maślano-jajecznej. Wlewamy mleko i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę.
Oczyszczone łodygi rabarbaru kroimy na 3 cm kawałki i układamy na cieście, tak aby utworzyły efektowny wzór. Ciasto pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C. Przed podaniem dobrze jest oprószyć placek cukrem pudrem.

SMACZNEGO!




4 komentarze:

  1. Faktycznie teraz jest najlepszy czas na rabarbarowe szaleństwo :) trzeba coś upiec !

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne "pałeczki" rabarbaru na wierzchu :)
    Pozdrawiam i dziękuję za Twoją pyszną propozycję do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam to ciasto,wyszło smaczne. Natomiast jest na mniejszą blachę. Niestety ciasto z tego względu jest mało ekonomiczne.

    OdpowiedzUsuń